Energie Prestatie Certificaat

Bij het te koop of te huur aanbieden van uw woning dient u te beschikken over een EPC-attest. Het EPC, wat staat voor Energie Prestatie Certificaat, informeert kopers en/of huurders over de energiezuinigheid van de woning.

Vraag attest aan

Wat wordt er vermeld in het EPC?

Het EPC bestaat uit een rapport dat aangeeft hoe energiezuinig de wooneenheid is. Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven aan de hand van een label, variërend van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (zeer goede score). Daarnaast wordt ook de energiescore van de wooneenheid vermeld in kWh/m2 per jaar. Hoe lagert de score, des te energiezuiniger is de wooneenheid.

Het EPC bevat tevens aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. Op een geautomatiseerde wijze worden tips en aanbevelingen verstrekt om het energielabel van de woning of het appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bovendien automatisch een kostenraming opgenomen.

Hoe wordt het EPC opgesteld?

Een energiedeskundige zal tijdens een plaatsbezoek aan de wooneenheid een gedetailleerde inspectie uitvoeren over verschillende parameters, zoals isolatie, ruimteverwarming, koeling, sanitair warm water, ventilattie en andere installaties die een invloed kunnen hebben bij het bepalen van de score denkend aan bv zonnepanelen. Het bezorgen van relevante bewijsstukken, zoals facturen, plannen en foto’s, aan de deskundige draagt bij aan het onderzoek en kan leiden tot een betere energiescore.

 

De geldigheidsduur van het EPC is in principe 10 jaar. Het wordt echter aanbevolen om na uitvoering van energiebesparende maatregelen een nieuw EPC te laten opstellen, aangezien deze aanpassing een gunstige invloed zal hebben op de energiescore.

Sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later. Het EPC moet dus beschikken over een energielabel, wat bij attesten voor 1 januari 2019 nog niet het geval was.