Asbestattest

Met een asbestattest kunnen eigenaars en kandidaat-kopers nagaan welke materialen in hun gebouw asbest bevatten. Dit is belangrijk, want blootgestelde asbest (bv. in het kader van renovatiewerken) kan de gezondheid ernstig schaden.

Vraag attest aan

Asbest

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van woningen en gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd een asbestattest te hebben in het kader van het asbestafbouwbeleid van de Vlaamse overheid. Tegen 2032 moeten alle eigenaren van woningen of gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd, in het bezit zijn van een asbestattest. Voor mede-eigenaars van gemeenschappelijke delen geldt dat zij vanaf 1 mei 2025 over een asbestattest moeten beschikken.

 

Het asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van het gebouw en bevat gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest en de veiligheid ervan in het gebouw. Het geeft aan welke materialen of onderdelen van het gebouw asbest bevatten en in welke staat ze verkeren. Daarnaast biedt het attest een advies over hoe asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden met het oog op normaal gebruik van het gebouw. Het asbestattest helpt eigenaren om hun gebouw asbestveilig te maken en te voldoen aan de wettelijke vereisten van het asbestafbouwbeleid.

Waarom het asbest attest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over de aanwezigheid van asbest in het gebouw en beoordeelt of het gebouw veilig is op het gebied van asbest. Het beschrijft welke materialen of onderdelen van het gebouw asbest bevatten en in welke staat de asbesttoepassingen zich bevinden en geeft advies over hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd.

Dankzij het asbestattest kunt u ontdekken welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw veilig kunt maken in termen van asbest. De inventarisatie voor een asbestattest wordt uitgevoerd op een “niet-destructieve” wijze, waarbij alleen de materialen die een risico kunnen vormen bij dagelijks gebruik van het gebouw worden beschreven. Er worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen tijdens de inspectie. In sommige gevallen zijn echter kleine monsters van verdachte materialen nodig voor een niet-destructieve inventaris, die vervolgens in een laboratorium worden geanalyseerd om met zekerheid te bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet.

 

De asbestdeskundige identificeert niet alleen materialen waarin zich mogelijk asbest bevindt, maar geeft ook een gedetailleerd advies over de methoden voor verwijdering. Dit stelt u in staat om bepaalde asbesttoepassingen op een zo veilig mogelijke manier te verwijderen of te beheren, voor de bescherming van uzelf en uw naasten.
Voor overheidsgebouwen en -infrastructuur geldt al een verplichting om asbesthoudende materialen te verwijderen. De meest risicovolle asbesttoepassingen, zoals asbestcementen daken, gevels en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen moeten uiterlijk tegen 2034 worden verwijderd uit Vlaamse gebouwen en woningen. Alle andere asbesttoepassingen in slechte staat moeten uiterlijk tegen 2040 worden verwijderd. Op dit moment zijn deze doelstellingen alleen wettelijk verplicht voor overheidsgebouwen en -infrastructuur, maar nog niet voor particulieren en private eigenaren.
Het gebruik van asbesthoudende materialen is sinds 2000 verboden in gebouwen. Als u toch twijfels heeft over bepaalde materialen, kunt u in het postinterventiedossier alle informatie vinden over de aanwezige materialen in het gebouw. Voor gebouwen die zijn gebouwd of verbouwd sinds 1 mei 2001 is een postinterventiedossier verplicht.